Предишна
Следваща

Какво направихме през последните 40 дни?

Войната в Украйна и последвалата бежанска вълна ни изправиха пред огромни предизвикателства. От самото начало доброволците на НАДРБ работят почти денонощно. Опитваме се да бъдем навсякъде, където има нужда…

Ето и част от това, което направихме през последните близо 40 дни:

–        Набрахме над 100 лекари в цялата страна, които започнаха да преглеждат и лекуват безвъзмездно украинските бежанци.

–       Чрез наш партньор доставихме  от Израел устройства за телемедицина за провеждане на медицински прегледи от педиатри и други специалисти.

–        Участвахме в изграждането на Националния контактен център 02 905 55 55 и единния портал ukraine.gov.bg, а над 60 наши доброволци ежедневно осигуряват тяхното функциониране и обслужване на търсещите съдействие и закрила украински граждани.

–        Всяка нощ нашите доброволци и преводачи посрещат, оказват съдействие и предоставят информация на пристигащите в разпределителните центрове във Варна и на ЖП гарите в Русе и София.

–        Осигуряваме пакети с продукти от първа необходимост – храни и лекарства на настанени жени и деца в цялата страна.

–        Осигурихме жестомимични преводачи за нуждите на пристигащите и настанените хора със специални потребности.

–        Осигурихме подкрепа за украински студенти в България и ги привлякохме на помощ за справяне с кризата.

–    Обучихме нашите доброволци да оказват психологическа помощ и подкрепа.

Всичко това нямаше да бъде възможно без безрезервната помощ и подкрепа, която получихме от нашите партньори, съмишленици и дарители, както от бизнеса, така и  от гражданския сектор. В следващите ни постове ще споделим повече, за да дадем гласност на многото малки и големи добрини, които срещнахме по пътя, който сме избрали. Въпреки изтощението и преумората вие ни давате сили да продължаваме да помагаме!

Благодарим!