Предишна
Следваща

Конкурс 5-ти декември 2019 г.

Организираният през 2019 г. конкурс по случай 5-ти декември – Международния ден на доброволеца приключи! Той е разделен в три категории:

  • „Награда на публиката 2019”;
  • „Доброволно формирование на 2019”;
  • „Личност на 2019”.

В категорията „Награда на публиката 2019“ бяха номинирани 12 доброволни формирования, като за първото място беше проведено оспорвано гласуване на facebook страницата на НАДРБ. Победител в тази категория е „Младежки доброволчески отряд към Столична община” с 1071 гласа. Момчетата от столичния квартал „Изгрев”, възпитаници на СПГЕ „Джон Атанасов” са първият младежки доброволчески отряд в страната. През 2018 г. те стартираха своето обучение като преминаха няколко практически занятия в 04 РСПБЗН и 07 РСПБЗН в гр. София, както и теоретични и специализирани часове по работа с въжета и възли и се запознаха с организацията на работата и задълженията на служителите в „Национална система 112” и „Национален оперативен център” при ГДПБЗН. През месец юни 2019 г. за първи път в пожарникарско специализирано състезание, организирано от факултет ПБЗН при АМВР, участваха и представители на младежкия доброволен отряд, които демонстрираха отлични умения и подготовка. През месец ноември, с демонстрация на спасителна операция при пожар и информационна кампания пет момчета от МДО запознаха над 250 осмокласника с професията „Пожарникар“. Младите доброволци отправиха призив за опазване на природата от пожари и намаляване на замърсяванията и изпълниха със съдържание надслова на събитието „Аз, огънят и екосистемите“. Втора тяхна цел бе да покажат, че знанията по програмиране и електроника, които се придобиват в гимназията, намират приложение в конкретната професия.

В другите две категории победителите бяха определени от пет членна комисия.

В категория „Доброволно формирование на 2019” победител е ДФ към община Белица. Класирането е извършено по точкова система, която включва гласа на всеки член от комисията, брой произшествия през 2019 г. на съответното ДФ и брой получени гласове на facebook страницата на НАДРБ, отчетени към 12.00 часа на 17.01.2020 г.

В следната таблица са показани първите три класирани ДФ:

Доброволно формирование Получени брой точки
1 ДФ към община Белица 28
2 ДФ към община Свищов 27
3 ДФ към община Грамада 22

В категория „Личност на 2019″ се надпреварваха четири личности, като за победител е определен г-н Генчо Генчев – кмет на община Свищов.

В продължение на четири години Генчо Генчев показва последователност и чисто човешка съпричастност, която допринася за подобряването качеството на живот на хората в цялата община Свищов. Без да се крие зад институцията, която представлява, той е винаги на терен и се раздава с всички възможни сили и средства.

Като кмет на община Свищов, още през 2016 година, г-н Генчев инициира и подпомага реализирането на проект „Създаване на Кризисен център към кметство Овча могила“, по програма „Местни инициативи“, който е първият в България Кризисен център за борба с пожарите, бедствията и катастрофите.

Личната му ангажираност при реализирането на този първи по рода си проект предоставя възможност за отлично партньорство между Доброволното формирование „BT 47-01” към община Свищов с екипите на РСПБЗН — Свищов и спешна помощ. С прилагането на тази практика се доказва отговорно отношение и еднаква загриженост към всеки жител на община Свищов, независимо на какво разстояние от общинския център е неговото местоживеене. Освен безспорната полза от адекватна реакция при кризисни ситуации, проектът рефлектира и в аспект на засилване доверието на жителите на общината към Доброволното формирование, и институциите.

Благодарение на реализирания по идея на Генчо Генчев проект, към днешна дата Доброволното формирование е основна част от екипа на Кризисния център, а доброволците целогодишно повишават своя опит и получават високи оценки за това. Само през последните 11 месеца членовете на формированието са се включили в 78 дейности, изискващи оказване на помощ, от които активно участие в две бедствени положения и голямо наводнение на територията на община Свищов. Активното съдействие, адекватната и бърза намеса на г-н Генчев, заедно с успешната координация между институциите на всички нива, е била изключително важно за бързото овладяване на критичните ситуации. 24 часова готовност на Генчо Генчев да помага на хората, не само в критичните моменти, но и след това, когато имат нужда да се изправят и да продължат, го правят личност добротворец. Личност, която без да претендира или парадира с доброто, което е направил е пример за последователност в действията, съпричастност към нещастието на другите и най-вече активно ангажиран с това да бъде в полза на обществото.

След като подпомага реализирането на проект „Създаване на Кризисен център към кметство Овча могила“, по инициатива на Генчо Генчев в община Свищов се реализира и проектът „Единни стандарти, повишена координация — обща сигурност“, финансиран по програма “INTERREG V-A ROMANIA-BULGARIA” 2014-2020, чиято основна цел е надграждане и разширяване капацитета на Доброволното формирование и Кризисния център в с. Овча могила. Планираните дейности са насочени към изграждане на трансгранично партньорство за координирани действия при кризи, като е закупена модерна техника за осигуряване на адекватни реакции в кризисни ситуации и бедствия. Г-н Генчев активно подпомага дейността и на Младежките противопожарни отряди в община Свищов, където са изградени и активно действат 2 броя. Благодарение на реализирания по трансгранично сътрудничество проект, също бяха осигурени и доставени съоръжения за обучение, и тренировки на MПO.

„Награда на публиката 2019”: „Младежки доброволчески отряд към Столична община”


„Доброволно формирование на 2019”: ДФ към община Белица


„Личност на 2019”: г-н Генчо Гечев – кмет на община Свищов

Честито на победителите! Връчването на наградите ще се осъществи на ежегодния конкурс „Пожарникар на годината”, който ще се състои на 7 февруари 2020 г. (петък) от 11.00 часа в Национален дворец на културата – зала 6.