Предишна
Следваща

Наградиха доброволци в Национален конкурс „Пожарникар на годината 2015 г.”

На 09.02.2016 г. се проведе церемонията по награждаване в Националния конкурс „Пожарникар на годината 2015 г.” в Централен военен клуб, София. На мероприятието официални гости бяха вицепремиера и министър на вътрешните работи – г-жа Румяна Бъчварова, главния секретар на МВР – г-н Георги Костов, заместник-министрите на вътрешните работи Цвятко Георгиев, Филип Гунев и Красимир Ципов, председателя на БЧК –  г-н Христо Григоров и директора на ГДПБЗН – главен комисар Николай Николов.

В раздел „Отличени” на конкурса за конкретен и съществен принос за осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението бяха наградени представители на доброволни формирования, а именно г-н Валентин Георгиев – ръководител на доброволно формирование към община Стара Загора и г-н Георги Влайков – зам.-ръководител на доброволно формирование „Пловдив 112”.

През изминалата годината инж. Валентин Георгиев е работил активно за подобряване на взаимодействието между община Стара Загора и Регионална дирекция „ПБЗН“ – Стара Загора. Своевременно е извършвал актуализиране на информацията за актуалното състояние на формированието, както и нейното предоставяне в Районна служба „ПБЗН“ – Стара Загора. Г-н Георгиев е участвал в разработването на План за взаимодействие между РСПБЗН – Стара Загора и общината. Организирал е провеждането на съвместни занятия с доброволци и служители от РСПБЗН – Стара Загора. Под негово ръководството през 2015 г., съгласувано с началника на РСПБЗН, по график е организирано носене на дежурство от доброволци от ДФ – община Стара Загора през летния пожароопасен сезон. Инж. Валентин Георгиев чрез пресцентъра на община Стара Загора и говорител ОДМВР – Стара Загора активно популяризира доброволчеството сред българските граждани. Инициатор е за отпечатването на множество агитационни материали с цел набирането на доброволци. Ежегодно от създаването на ДФ към община Стара Загора в седмицата на пожарната безопасност през септември и при честването на Международния ден на доброволеца – 5 декември,  под ръководството на Валентин Георгиев, доброволци от ДФ – Стара Загора участват в съвместни занятия и демонстрации с екипи и пожарна техника на РСПБЗН – Стара Загора.

През 2015 г. г-н Влайков е участвал в седем акции, които се изразяват в следните дейности: отводняване, гасене на горски пожар в резерват „Рило – манастирска гора”, отстраняване на срутена скална маса и паднали дървета, доставяне на медикаменти в тежки зимни условия и издирване и спасяване съвместно с Планинска спасителна служба. През годината той е преминал десет специализирани обучения, някой от които са работа с моторен трион, работа с мотопомпа, картография и ориентиране, височинно и водно спасяване. Г-н Влайков е взел участие в социални прояви като обучение за реакция при бедствия и аварии, проведено на ученици от 8-ми клас във Второ основно училище „П. Р. Славейков” – Стара Загора и участие в Национално изложение на Доброволни организации, организирано от Федералното посолство на Германия. Многократно е участвал в интервюта на различни медии, с което дава широк обществен отзвук за развитието на доброволните формирования в България.

Освен двамата доброволци, бяха наградени доброволно формирование – Етрополе и доброволно формирование – Брегово от председателя на НАДРБ – инж. Иван Видоловски с грамота, плакет и парична награда. Формированията бяха класирани на първо място на проведения конкурс на страница „Национална Асоциация на Доброволците в Република България” и на потребител „Национална Асоциация На Доброволците” по случай 5 декември – Международен ден на доброволеца.

Информация за класирането на служителите от ГДПБЗН – МВР, както и на други отличени лица, може да намерите тук.