Предишна
Следваща

УНСС беше домакин на кръгла маса на тема „Доброволните формирования“

             Организатор на формата е ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“

          За всяка съвременна държава защитата на населението при пожари и природни бедствия, както и опазването на имуществото, културните и материалните ценности, е важна и отговорна задача. Общество ни се нуждае от една устойчива, модерна и работеща система за осигуряване на тази защита – с тези думи министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков приветства участниците във формата. Той подчерта, че в тази система, освен органите за пожарна безопасност и защита на населението, все по-важна роля имат и гражданите, чрез участието си в доброволни формирования.

     Парламентарният секретар на „Национално сдружение на общините в Р България“ Благой Станчев също приветства участниците във форума. Той благодари за усилията, които ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ полага, за да бъде реализиран процеса по създаване и развитие на доброволчеството в България и очерта трудностите, които общините, особено тези с население до 30 хил. души, срещат при регистрирането и поддържането на доброволните формирования.

        В рамките на дискусията, на тема „Доброволните формирования – важна и ценна част в борбата с бедствията и пожарите”, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов представи основните моменти в стратегията за развитие на доброволните формирования в страната. Той изнесе данни за състоянието на доброволните формирования към момента – техния брой, доброволците, преминали обучение, както и онези от тях, които разполагат със специализира техника. Утвърждаване, насърчаване и развитие на доброволните формирования като устойчива и надеждна съставна част на единната спасителна система, трябва да бъде наша първа стратегическа цел, подчерта гл. комисар Николай Николов.

      По време на семинарната част беше изнесен доклад за състоянието на доброволните формирования от председателя на „Национална асоциация на доброволците в Р България“ Ясен Цветков. Атанас Даков от доброволното формирование „Пловдив 112“ и Георги Влайков от доброволното формирование „Аварийно спасяване“-Пловдив представиха дейността на своите организации и запознаха присъстващите със своите успехи и предизвикателствата, пред които са изправени.

       На форума присъстваха членовете от Младежкия доброволен отряд към община Белово. Той е сформиран през месец март тази година, а младежите, които са на възраст до 17 години, вече са преминали първоначалния обучителен курс. Техният отряд взе участие и в пълномащабното учение за доброволци, организирано от община Брацигово, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Националната асоциация на доброволците в Р България.

     На форума присъстваха ръководни служители на ГДПБЗН,  представители на местната и изпълнителна власт, на БЧК, на доброволни формирования и партньорски организации. Провеждането на кръглата маса стана възможно благодарение на подкрепата на УНСС и ректора на учебното заведение проф. д-р Димитър Димитров, който бе и модератор на дискусията.“